Alternatief dating

De eerste vraag die dating sites oproepen is: hoe moest dat vroeger dan? De niet-digitale variant van dating sites bestaat nog steeds: het relatie bemiddelingsbureau. En zo heb je verder ook nog steeds gezelligheidsverenigingen. En er zijn in de vorige eeuw steeds meer verenigingen en clubs ontstaan omtrent specifiekere liefhebberijen, waar al dan niet ook eventueel geflirt kon worden met het andere geslacht. En er is het noodlot, de toevallige ontmoeting op een festival met een praatgraag iemand, het praatje in de treincoupé. Van bijna alle tijden is de kroeg. Daar is later bij gekomen de discotheek en nachtclub met de komst van pop muziek. Waar mannen en vrouwen zijn, ontstaan relaties of avontuurtjes. Maar als we steeds verder terug gaan in de tijd zien we steeds kleinere en minder welvarende omgevingen waarin men leefde en maar een partner moest vinden om beter te kunnen overleven. Pas in de laatste eeuw is er echt veel veranderd en zoekt men vooral de liefde omdat men in het eigen onderhoud prima kan voorzien. Hierdoor is het aantal vrijgezellen dat alleen woont flink toegenomen. Van de vrijgezel bestaat nog een overdreven beeld van een soort eeuwige student die van het ene avontuurtje in het andere avontuurtje valt. Veel vrijgezellen zijn echter eenzaam, vooral als ze langere tijd geen partner hebben gehad. Ze zijn tevreden alleen, maar gelukkiger met een partner. Hoe langer het alleen zijn duurt, hoe meer het gaat knagen.

Een dating site is niet voor iedereen geschikt. Dit komt omdat iedereen andere sterke punten heeft. Sommige mensen zien er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar kunnen wel een geweldige stem laten horen of veel energie in een gesprek of op de dansvloer tonen. Iemand die een vlotte babbel heeft en makkelijk aanspraak heeft zal veel makkelijker succes hebben met andere manieren dan internet dating om een partner te vinden. Men kan denken aan speed dating, waarin men in een korte tijd een indruk kan krijgen en geven van elkaar. Of aan gewoon flirten in de supermarkt, de trein of iemand aanspreken op straat. Hier moet men vaak wel leren de nodige blokkades los te laten maar hier zijn ook workshops voor, op mannen gericht.

Voor vrouwen bestaan dit soort cursussen amper, omdat het vrij simpel voor ze is: laat een pen vallen en een spraakzame, attente man doet de rest van het werk. Van nature zijn vrouwen al meer bedreven in het flirten. Voor vrouwen geldt weer meer een blokkade door de sociale regels: een vrouw die mannen versiert is een “slet”. Dit is al heel lang een waarschuwing voor de man er niet verliefd op te worden en voor vrouwen op te passen dat hun man niet wordt afgepakt. Vrouwen die dit doorbreken en meer zelfbewust zijn geworden hoeven minder passief te zijn en voor de zoveelste keer door een foute man te zwichten, maar kunnen zelf eentje kiezen die ze diep van binnen echt nodig hebben. Vaak wijkt zo’n man af van de man die ze denken te willen. Het “slet” zijn is dan ook niet meer van toepassing.